Balance between aesthetics and sustainability, rationality and expressiveness. 

The refurbish and building of the winery’s extension began in 2015. 

From the outside, the building presents a unique design that is absolutely integrated into the magnificent landscape at the foot of the Sierra de Cantabria.

Throughout the refurbish process it was decided to use wood and give it total prominence as a link between nature and the building—a building that was originally designed by Enrique Muga. The objective was to reach a balance between aesthetics and sustainability, rationality and expressiveness.

The original winery building consisted of three attached industrial units, built from a precast concrete structure and metal roof sheets. At all times we looked for a discreet intervention, with a low environmental impact.

The refurbish process was substantial, the primary material used was wood while zinc was used on the roofs. Radiata pine laminated wood was used for the building’s interior. Larch pine wood was used for the exterior, as it is much more resistant to humidity thanks to its resin.

Wood characterizes our work in two ways. On the one hand, it was key for the building’s integration with the environment; on the other hand, it helped the prompt execution of the construction.

The new facilities—two new barrel units and a social-administrative area—provided Bodegas Fos with a substantial increase in interior space in order to develop a technological improvement that develops advances in the production process, a more exhaustive control of the winemaking process and, therefore, positively affects the quality of wines. The existing winery was also refurbished.

BODEGAS FOS